Şaşılık Tedavisi

Şaşılık Nedir ve Tedavisi

Şaşılık Tedavisi. Şaşılık Nedir ve Tedavisi Mümkün Müdür?

Şaşılık Tedavisi konuşulmadan önce şaşılık nedir irdelemek gerekir. Şaşılık, İki gözün paralelliğinin olmaması ya da paralellik oranının kaybedilmesiyle oluşan bir göz hastalığıdır. Şaşılık, gözde bulunan kasların bir veya birkaçında olan fonksiyon bozukluğu nedeniyle oluşur. Çeşitli sebeplere bağlı olarak veya doğumsal nedenlerle oluşabilen şaşılık, farklı tedavi yöntemleriyle düzeltilebilir.

Şaşılık Nedir?

Her bir gözde toplam 6 adet, göz dışı kas bulunmaktadır. Gözlerin hareketliliğini ve senkronizasyonunu sağlayan bu kasalardan herhangi biri ya da birkaçında sorun olması, şaşılık oluşmasına neden olur.

Kas fonksiyonlarında işlev azalmasının neden olduğu gibi fazla çalışmasına şaşılık sorununa neden olabilir. Göz kayması olarak da tanımlanan şaşılık, her iki gözün farklı odaklara bakması olarak nitelendirilir.

Şaşılığa Neden Olan Faktörler

Gözlerde kayma, tek gözde ya da her iki gözde oluşabilmektedir. Şaşılıkta erken tanı ve erken muayene oldukça önemlidir. Zira ileriki yaşlarda görme sorunları oluşturabilmektedir. Şaşılık, hamilelik döneminde oluşabildiği gibi genetik faktörlere bağlı olarak da oluşmaktadır.

Doğumda yaşanan problemler, çocuklukta geçirilen hastalıklar veya gelişim süreci şaşılığa neden olabilmektedir. Doğumda olmayan ve 2 yaştan itibaren görülen şaşılık problemlerinde, göz hastalıkları olarak nitelendirmektedir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak geçirilen hastalıklar veya travmalar ile oluşabilmektedir.

Şaşılık Oluşumu

Merkezi sinir sisteminde oluşan sorunlardan kaynaklanabilmektedir. Travma, kaza, düşme ya da ateşli hastalıklar gibi bebeklik- çocukluk yaşlarında geçirilen hastalıklar neden olabilir. İleri yaşlarda da şeker hastalıkları, tansiyon hasatlıkları gibi sorunlardan oluşabilmektedir.

Göz kaslarında oluşan felç nedeniyle oluşan şaşılık, çocuk yaşlarda göz tembelliğine neden olabilmektedir. Yetişkinlerde ise çift görme veya çeşitli görme sorunlarına neden olabilmektedir.

Şaşılık Nedenleri

Doğumsal ya da kalıtımsal nedenlerin yanı sıra pek çok faktöre bağlı olarak görülebilen bir sorundur. Şaşılık nedenleri şu şekilde değerlendirilebilir;

  • Havale ve ateşli hastalıklar
  • Erken doğum
  • Travmalar
  • Göz bozuklukları
  • Beyni etkileyen hastalıklar veya işlevsel sorunlar
  • Göz kası sorunları, yaralanmalar
  • Göz tedavisi uygulamaları
  • Şeker, tansiyon, guatr türü hastalıklar
  • Felç nedenli göz kaymaları

Gibi merkezi sinir yapısını etkileyen faktörler neden olmaktadır.

Şaşılık Belirtileri Nelerdir?

Göz kayması belirgin olarak görülebilen, tek gözde veya iki gözde paralelliğin kaybolması ile belirlenir. Ayrıca;

  • Göz ve baş ağrıları
  • Gözde aşırı sulanmalar
  • Paralelliğin kaybolması
  • Çift görme, tam görememe
  • 3 boyutlu görme fonksiyonunun kaybolması
  • Görüntüde bulanıklaşma
  • Bakarken farklı açılara dönük olmak

Gibi belirtilerle tespit edilmektedir. Bebeklerde görülebilen kaymaların pek çoğu, yalancı kayma olarak nitelendirilmektedir. Göz kapakları ve burun yapısına bağlı olarak orantının farklı görünmesi, geçici bir durum olarak ifade edilir. Şaşılığın tespiti, muayene ile belirlenmektedir.

Şaşılık Tedavisi

Şaşılık tedavisi özellikle erken tanıda tedavi edilebilen bir göz sorunudur. Farklı yöntemler uygulanarak, göz hastalıkları önlenebilmektedir. Erken yaşlarda görülebildiği gibi ileri yaşlarda da görülebilen bir problem olarak nitelendirilmektedir. Şaşılık tedavisinde uygulanan yöntemler şöyledir;

  • Gözlük Kullanımı

Şaşılık tedavisi için gözlük kullanımı, daha rahat ve net görmek için sunulmaktadır. Çocukluk yaşlarında ve genellikle iki yaştan sonraki dönemlerde oluşan şaşılık sorunları için kullanılır. Görme sorunlar dolayısıyla gelişen şaşılığın geçirilmesinde gözlük kullanımı, yüksek oranda düzelme sağlamaktadır.

Özellikle prizma gözlük kullanımları, kayma problemlerini önemli ölçüde geçirmektedir.

  • Egzersiz Tedavileri

Göz egzersizleri uygulanarak hem göz tembelliğinin geçirilmesi hem de paralellik oranının kazanılması amaçlanır. Özel cihazlar kullanılarak yapılan egzersizler, görme fonksiyonlarının güçlendirilmesini sağlar. Ayrıca derinliğin kazanılması ile görme sorunlarında düzelme elde edilir.

  • Botoks Tedavisi

Botoks uygulaması ile göz kaslarındaki felçlerin tedavisi yapılır. Çeşitli hastalıklara bağlı olarak oluşan şaşılık sorunlarında botoks uygulaması başarılı sonuçlar vermektedir. Şaşılık ameliyatlarında başarı sağlanmamışsa, botoks uygulaması yapılmaktadır.

Botoks tedavisinde, göz kaymasına neden olan kasa doğrudan uygulama yapılır. Botolinium bakterisi denilen protein, enjekte yöntemi ile doğrudan kasa uygulandığı için, işlevin kontrolü sağlanmaktadır. Dolayısıyla şaşılıkta oluşan paralellik sorunu tedavi edilmektedir. Botoks uygulamaları geçici uygulamalar arasında olup, yenilenmesi gereklidir. Genellikle 6-8 ay kullanılan botoksun tekrarlanmasına herhangi bir sakınca yoktur.

  • Şaşılık Ameliyatı

Cerrahi uygulamalar arasında sunulan şaşılık tedavileri, göz kaslarındaki uyumsuzluğun ve açı farklılıklarının giderilmesi için yapılmaktadır. Cerrahi uygulama ile paralellik sağlanır ve göz kaslarının senkronize işlevleri kazandırılır. Kolay uygulanabilen ameliyatlar arasında olup, ameliyattan sonraki ertesi gün günlük aktivitelere dönüş sağlanabilir.

 

Şaşılık hakkında ayrıntılı bilgi için Tıklayın

Düzey Göz Instagram

The post Şaşılık Tedavisi appeared first on Düzey Göz Merkezi.



from Düzey Göz Merkezi http://bit.ly/2Dal8gM
via IFTTT

Yorumlar