Excimer Lazer Tedavisi

Excimer Lazer Tedavisi

Excimer lazer tedavisi, argon- florid gaz karışımının elektrikle uyarılmasıyla edinilen 193 nm dalga boyundaki UV lazerin tedavi amaçlı kullanılmasıdır. Miyop, astigmat ve hipermetrop göz hastalıklarında kullanılan ve kısa sürede olumlu katkı sağlayan br tedavi biçimidir.

Excimer Laser Nedir?

Miyop, hipermetrop ve astigmat tedavilerinde uygulanan tedavi yöntemi olarak Excimer Lazer, görme bozukluklarının giderilmesinde oldukça etkilidir. Gözün şeffaf tabakasına uygulanan yöntem, bilgisayar programlarıyla dizayn edilmektedir.

Korneanın yeniden şekillendirilmesi sayesinde, doğru odaklanma ve net biçimde görebilme fonksiyonu kazandırılır. Kolay bir uygulama olup, sadece profesyonelleri tarafından yapılması gereklidir.

Gözdeki kırma kusurlarının giderilmesinde uygulanan ve tüm dünyada en popüler yöntemlerden olan Excimer Laser, kontak lenslerden, gözlüklerden kurtulmanın en ideal yöntemlerinden biridir.

Bir kornea tedavisi olarak uygulanmaktadır. Excimer laser, damla anestezi yöntemiyle uygulanan kolay bir ameliyattır. Damarsız kısma yani korneaya uygulandığı için uygulama sırasında herhangi bir kanama görülmez.

Excimer Lazer Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Ağrısız ve acısız bir tedavi yöntemi olarak son derce pratik bir uygulamadır. Excimer lazer ameliyatları maksimum 15 dakika sürmektedir. Her iki gözün tedavisi bu sürede tamamlanmaktadır. Tedavi öncesinde lens kullanan kişilerin, 1 ila 3 hafta önce lens kullanımını bırakmaları gereklidir. Yumuşak lenslerde 1 hafta, sert lenslerde 3 hafta önce bırakılarak, ameliyata hazırlık yapılabilir.

Excimer Lazer işlemi, korneanın epitel tabakası altındaki stroma tabakasına uygulanmaktadır. Farklı yöntemler kullanılarak erişilen bu tabaka, Excimer tedavi uygulamalarını belirlemektedir;

  • PRK veya No-Touch

Excimer Laser yönteminde epitel tabakasının, spatül veya alkol ile uzaklaştırılması ve alt ksımda yer alan stroma tabakasına erişim yöntemidir. Tabakaya erişimde uzaklaştırma işlemi PRK ile yapılamayan durumlarda, No-Touch metodu kullanılır.

No- Touch yöntemiyle yapılan uygulamalarda, birkaç gün içerisinde epitel doku yenilenmektedir. Operasyon sırasında ağrı ve acı hissedilmemektedir. Net görüş birkaç ay içinde sağlanmaktadır.

  • LASIK

Excimer Laser Lasık uygulamasında; kornea tabakada bir kapak oluşturulur. Flap adı verilen bu kapak, laser işleminin kolay şekilde yapılmasını sağlar. Bıçak kullanmadan femtosaniye lazerle yapılan bir uygulamadır. Bu yöntemle kaldırılan kornea yapınun alt dokusuna yeniden şekillendirme uygulaması yapılır.

  • iLASIK

iLasik veya Femto- lasik olarak nitelendirilen bu yöntemde; bilgisayar kontrollü sistem uygulanır. Kornea tabaka laser ile kaldırılarak alt kısımda görme şekillendirmesi yapılır. Mekanik müdahale yapılmadan uygulanan Excimer iLasik uygulamasında, kornea haritası çıkarılarak, şahsa özel laser uygulaması yapılır. En çok tercih edilen Excimer uygulamasıdır.

Excimer Laser Tedavisi Sonrası

Ameliyat sonrası birkaç hafta göz kurluğu, batma hissi oluşmakta ancak verilen göz damlaları ile göz yapısı rahatlatılmaktadır. Özellikle LASIK uygulamasında epitel doku soyulmadan uygulama yapıldığı için ameliyat sonrası rahatsızlık fazla görülmez. Ağrı, kuruluk ya da batma an az seviyededir.

Görme işlevi ve görmede netlik kazanımı birkaç hafta içinde sağlanmaktadır. Hastaların göz yapıları ve görme işlevlerine, oranlarına göre belirlenen Excimer laser tedavisi, uygulamadan kısa bir süre sonra göz kuruluğuna neden olabilmektedir. Ancak verilen damlalar ile suni göz yaşı sağlanmakta ve göz kuruluğu giderilmektedir.

Excimer Laser Tedavisini Kimler Yaptırabilir?

Hastaların görme bozukluklarına bağlı olarak yapılan laser tedavilerinde; miyoplarda -10 derece, hipermetroplarda +6 dereceye kadar başarılı sonuçlar elde edilmektedir. Yine astigmat sorunu olan kişilerde 6 dereceye kadar ameliyat yapılmaktadır. Excimer lazer tedavisi kadın, erkek tüm hastalara uygulanabilir. Genel ameliyat yaşı olarak 18 yaş üzeri herkese uygulanabilir. Ancak gerekli durumlarda 18 yaş öncesinde de yapılmaktadır.

Glokom veya keratokonus hastalığı olan kişiler, diyabet hasatları ve sistemik hastalıkları olan kişilere uygulanmamaktadır. Gebeler ve loğusalara da uygulanmamaktadır.

Excimer Laser Tedavi Özellikleri

Korneaya direkt olarak uygulanan yöntem; kısa, kolay ve kanamasızdır. Ayrıca;

  • Uygulama ile retina zarar görmez.
  • Görme işlevlerinde yüksek oranlarda başarı sağlar.
  • Tek sefer uygulanan Excimer Laser, yeniden tekrarlanma gerektirmeyen bir uygulamadır.
  • Excimer Laser, diğer göz tedavilerine (örn; katarakt) engel oluşturmaz.
  • FDA tarafından onaylanmış ve tüm dünyada güvenilir şekilde uygulanan bir laser yöntemidir.
  • Ameliyat sonrası kişiler, ertesi gün günlük aktivitelerine dönebilirler.
  • İlk birkaç hafta havuza girilmemesi ve göz makyajı yapılmaması önerilmektedir.

Ağrı, sızı olmayan ve 10- 15 dakikada uygulanan yenilen şekillendirme işlemidir. Kornea haritası ile görmede netlik kazandıran profesyonel uygulamalardan biridir.

Daha ayrıntılı bilgi için TIKLAYIN

Instagram sayfamız için TIKLAYIN

The post Excimer Lazer Tedavisi appeared first on Düzey Göz Merkezi.



from Düzey Göz Merkezi http://bit.ly/2D9unO9
via IFTTT

Yorumlar