Göz Sulanması Neden Olur?

Göz sulanması, tek bir sebeple ortaya çıkan hastalıklardan biri değildir. Göz sulanması olması için alerji, yorgunluk, B12 vitamini eksikliği ya da göz yaşı kanalı tıkanıklığı gibi birçok neden yeterli olabilir. Bu aslında hastalıktan çok kişilerin yaşam kalitesini etkileyen, çoğu zaman hayatı zorlaştıran bir sorun olarak görülmektedir. Gözde yanma, kızarıklık gibi etkiler oluşturabilir ve özellikle açık havaya çıkıldığında artış göstererek rahatsızlık vermektedir.

Göz sulanması hangi hastalıkların belirtisidir?

Çok sayıda göz hastalığı veya vücudun diğer bölgelerinde gelişebilecek hastalıklar, göz sulanmasına neden olabileceği için aslında bir çok hastalığın belirtisidir denilebilir. Bunların başında göz yaşı kanal tıkanıklığı gelir. Aynı şekilde alerjik nezle, göz alerjileri gibi hastalıklar da sayılabilir.

Göz sulanması nasıl geçer?

Öncelikle altında yatan nedenin tespitinin yapılması gerekmektedir. Göz sulanmasını ortaya çıkaran neden doğru tespit edildiğinde, tedavi süreci başlar. Tedavi, hastalığın niteliğine göre cerrahi veya ilaçla olabilir.

Eğer neden kanal tıkanıklığı ise tedavi cerrahidir.

Bazı sebepler göz yaşı üretimini artırabilir. Göz yaşı artması halk arasında yanlış anlaşılan bir durumdur. Göz yaşında önemli olan miktarı değil kalitesidir. Örneğin göz yaşı miktarınız çok fazla ama kalitesi düşükse kuru göz hastalığına yakalanabilirsiniz.

Göz sulanması nasıl geçer?

Gözyaşı yapımında artma göz sulanmasına neden olur. Ancak bu artış epiforaya neden olmaz. Yani gözyaşı miktarı artmış olsa bile sağlıklı çalışan gözyaşı kanalları bu salgıyı buruna tahliye eder. Böylece yanaklardan gözyaşı süzülmez. Bu durumda gözlerde sulanma hissi ön plandadır.

Gözyaşı yapımını arttıran en sık nedenler:

Kuru Göz: İlk bakışta çelişkili gözükse de göz kuruluğu refleks olarak gözyaşı yapımını arttırır ve göz sulanmasına neden olur. Rüzgarlı, soğuk havalarda ve sigara dumanı maruziyeti sonrası göz sulanması artar. Ayrıca aralıklı olarak gözlerde batışma hissi görülebilir.
Alerjik nezle (rinit) göz sulanmasına ek olarak burun akıntısı ve hapşırık şikayetlerine neden olur.
Üst solunum yolu enfeksiyonu (grip gibi)
Kirpik batması
Gözün tahriş olması veya zedelenmesi: Korneal laserasyon(sıyrık), abrazyon, ülserasyon, keratit gibi durumlar göz sulanmasına neden olurlar. Göz sulanmasının yanında gözde ağrı, batışma ve kızarıklık görülür. Göze kum kaçmış hissi ve ışığın rahatsız etmesi diğer önemli bulgulardır.
Göze yabancı madde çarpması, göz içinde yabancı cisim olması (toz parçası gibi)
Alerjik konjonktivit, gözde sulanma ve kaşıntıya neden olur.
Gözdeki iltihabi durumlar ağrı,şişlik, kızarıklık gibi şikayetlerinin yanında göz sulanmasına neden olabilir. Konjonktivit, göz kapağı iltihabı (blefarit) ve arpacık (hordeolum) bunlardan bazılarıdır. Göz yaşarmasına ek olarak çapaklanma da görülebilir.
Göz tansiyonu (glokom) ve üveit göz sulanmasına neden olabilir. Ancak bu hastalıklarda göz kızarıklığı ve ağrı ön plandadır.
Kimyasal tahriş edici maddeler, duman, biber gazı göz sulanması ve yanmasına neden olur.

Göz Sulanması Neden Olur? yazısı ilk önce Düzey Göz Merkezi üzerinde ortaya çıktı.



from Düzey Göz Merkezi https://ift.tt/2Ij46Ol
via IFTTT

Yorumlar