Üveit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Üveit, uvea dokusu iltihabıdır. Göz küresinin orta tabakası olan ve damar bakımından yoğun olan bu bölgenin iltihaplanması hastalığıdır. Bu hastalık, görmeyi ciddi şekilde tehdit eder. Tedavi edilmediğinde, gözde ciddi hasarlara ve körlüğe neden olur. Üveit gözdeki önemli inflamasyonlardan biridir.

Erken teşhis ve tedavi ile görme korunabilir. Üveit, katarakt, glokom, bandkeratopatisi ve retina ödemi gibi diğer önemli hastalıklara sebep olabilir.

Üveit Neden Olur?

Gözün uvea tabakasının neden iltihaplandığını tespit etmek çoğu zaman mümkün olmamaktadır. Neden ortaya çıktığı net olarak tespit edilemeyen hastalıklardan biridir. Genelde, bağışıklık sistemi hastalıkları, göz travmaları gibi hastalıklardan sonra görülür. Detaylı araştırmadan sonra ortaya çıkacak nedene göre tedavi yöntemini belirlemek gerekir.

Üveit Nasıl Tedavi Edilir?

Üveitin kesin tedavisi yoktur. Yaygın olarak steroid ve göz bebeğini büyüten ilaçlar içeren damlalar sıklıkla kullanılmaktadır. İlaç tedavisinde amaç iltihabı azaltmak, hastayı rahatlatmak, görmeyi korumak ve görme kaybına sebep olabilecek komplikasyonlara engel olmaktır. Eğer üveitle birlikte glokom veya katarakt tanısı konmuş ise gerektiğinde cerrahi müdahale yapılmalıdır.

Bazı özel üveit tipleri dışında genellikle göz içine mercek yerleştirilebilir.

Yeni damar oluşumları neticesinde meydana gelen ve gerilemeyen vitreus içi kanama, vitreus içinde yoğun iltihabi yanıt neticesinde gelişen yoğunlaşma ve kesiflikleri olan ve ayrıca ilaçla tedaviye yanıt alınamayan kistoidmakula ödemli hastalara ise vitrektomi ameliyatı gerekebilir.

Üveit hastalığının belirtileri nelerdir?

  • Şiddetli göz ağrısı,
  • Baş ağrısı,
  • Bulanık görme,
  • Kamaşma, ışığa karşı hassasiyet,
  • Kırmızı göz,
  • İris damarlarında ödem,
  • Göz yaşarması
  • Göz bebeğinde küçülme,
  • Görme alanında oluşan lekeler,
  • Görmede azalma veya bulanıklaşma

Üveit Çeşitleri Nelerdir?

Gözde tutulduğu yere bağlı olarak değişik isimlerle adlandırılırlar. Eğer uveanın ön kısmı olan iris ve ön kamara tutulduysa buna iritis veya ön üveit, uveanın orta kısmının tutulmasına siklit, uveanın arka bölümünün tutulmasına ise koroidit denir. Bazı durumlarda tüm uvea etkilenir, buna da panüveit adı verilir.

Üveitlerin %90’ı ön kısmı tutar.

Üveit ciddi, sinsi seyirli ve kronik bir hastalıktır.
Tedavi için en önemli etken, erken teşhistir. Erken teşhis, ailelerin bilinçli olmasını ya da insanların kendisinin hiçbir şikayeti olmasa bile, yılda bir kez genel göz muayenesine gitmesi ile belirlenebilir. Eğer düzenli olarak göz muayenesi olmazsanız ya da göz doktoruna gitmek için göz şikayetlerinizin oluşmasını/artmasını beklerseniz, doktora gittiğinizde geç kalmış olabilirsiniz.

Üveit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir? yazısı ilk önce Düzey Göz Merkezi üzerinde ortaya çıktı.



from Düzey Göz Merkezi http://ift.tt/2ln3hdp
via IFTTT

Yorumlar