Göz Tümörü

Göz tümörü, gözde oluşan bir kitle, diğer bir adla ur olarak ortaya çıkar. Bu kitle hücrelerin yığılması ile oluşur ve yapı olarak iyi ya da kötü huylu olabilir.

Göz kapağında, gözün çevresinde veya gözün içerisinde göz tümörü oluşabilir. Bu tümörlerin yapısı çok önemlidir. Eğer iyi huylu tümörlerse kendiliğinden yavaş yavaş büyürler ve insanın ömrü süresince operasyonla çıkarılacak kadar büyümedikleri için bir operasyona gerek kalmadan kendi hallerine bırakılabilirler.

Ancak göz çevresindeki veya içindeki tümör kötü huylu ise o zaman hem gözün yapısını bozar hem de kişinin hayatına son verecek kadar zararlı olabilir. Böyle durumlarda ne kadar erken davranılırsa, tedavi o kadar kolay olur. Bu konuyla ilgili olarak göz kanseri yazımızı mutlaka okuyun.

Göz Tümörü Belirtileri Nelerdir?

Göz tümörü, farklı belirtiler ile ortaya çıkabilir. Çünkü göz tümörü gözde, göz kapaklarında veya çevresindeki yumuşak doku ve kemiklerde de ortaya çıkabilir.

Örneğin gözden kaynaklanan bir tümör ise o zaman görmede azalma ortaya çıkabilir. Bebeklerde ise çok dikkat edeceğimiz bir nokta vardır. O da siyah olan göz bebeğinin beyazlaşmasıdır. Böyle bir durumda retinoblastoma dediğimiz ve bebeklerde en sık görülen göz kanseri akla gelmelidir.

Göz bebeğinde bir gölge hissediyorsak, simsiyah değilse yeni doğan bir çocukta 3 yaşına kadar retinoblastomayı aklımıza getirmemiz gerekir.

Erişkinlerde de malign melanoma dediğimiz cilt kanserinin bir şekli, en sık olarak erişkinlerin gözünün içerisinde kanser yapabilmektedir. Bu durumda da yine görmede azalma ya da göz bebeğinin renginde değişiklik şeklinde ortaya çıkar.

Göz kapaklarında sivilce, kızarıklık ya da bir kitle birikimi şeklinde ortaya çıkan göz kapağı tümörleri, iyileşmeyen bir yara şeklinde de kendini gösterebilir. Bunlara da yine dikkat etmek gerekir.

Göz tümörü tedavisi nasıl yapılır?

Göz tümörü tedavisi göz tümörünün cinsine göre yapılır. Bir tümörün kötü bir huyu yoksa, düzenli takip edildiği halde büyümüyorsa o zaman bunu gözden çıkarmak için özel bir şeyler yapmaya gerek yoktur. Bu göz tümörü belki bir enfeksiyon nedeniyle de olabilir. Viral bir enfeksiyon nedeniyle de olabilir örneğin. O zaman viral yönde tedaviler yapılmalıdır.

Eğer ki göz tümörü artık kendi dokusuna, çevre dokusuna ya da gözün görme kabiliyetine zarar verebilecek bir boyuta geldiyse iyi huylu bile olsa, onu göz çevresinden çıkarmak gerekir.

Kötü huylu göz tümörlerine gelirsek, bu tümörlerin hayati riskleri vardır. Çünkü bu göz tümörleri, tıpkı vücuttaki diğer tümörler gibi çevreye yayılmakla kalmaz, aynı zamanda vücudun başka yerlerine atlayabilir ya da vücudun farklı bir yerinde oluşmuş tümör, göze metastaz, yani yayılma yapmış olabilir.

Böyle durumlarda hem gözdeki tümörün kendisini çıkarmak gerekir. Bunun için lazer tedavisi, cerrahi operasyonlar veya radyoterapi kullanılabilir. Bu tedaviden başka vücudun başka yerlerine yayılmış tümörler de tespit edilmeli ve buna göre kemoterapi veya başka kanser tedavilerine başlanması gerekir.

Göz Tümörü yazısı ilk önce Düzey Göz Merkezi üzerinde ortaya çıktı.



from Düzey Göz Merkezi http://ift.tt/2CcVuGO
via IFTTT

Yorumlar