Kornea Nedir?

Gözümüzün dışta kalan saydam tabakasına kornea denir. Damarsız bir yapıya sahip olan kornea, dışarıdan gelen ışığın retinaya odaklanmasından sorumludur. Göz yaşı ve göz sıvısının içinde bulunan oksijen ile beslenerek, bütünlüğünü korur. Bu yüzden uzun süre lens takanlarda, oksijen azalmasına bağlı olarak kornea incelmesi görülebilir. Aynı zamanda, lensin üzerinde bulunabilecek ve göz ile görülmesi mümkün olmayan toz tanecikleri, korneanın çizilmesine neden olabilir.

Kornea Hastalıkları

Kornea, gözümüzün en dışta kalan bölümü olduğu için yaralanmalara ve şekil değiştirmeye müsaittir. Hastalıkları da bu etkenler etrafında şekillenir. Korneanın iltihaplanması, şekil değiştirmesi, yaralanması üzerine ortaya çıkan hastalıklar görülebilmektedir.

Keratit

Korneanın iltihaplanması durumudur. Keratit, normal bir iltihaplanmadan daha tehlikelidir. Bu iltihaplanma yüzünden korneada bulanıklaşma, incelme ya da delinme meydana gelebilir.

Keratit Belirtileri

Gözde ağrı – batma
Gözde kızarıklık
Görmede bulanıklık
Gözde beyaz leke

Keratit Nedenleri

Bakteri keratiti
Virus keratiti
Mantar keratiti
Romatizma hastalıklarıyla birlikte görülen keratit

Keratokonus

Keratokonus korneanın öne doğru sivrileşmesi durumudur. Bu hastalık yavaş seyreder ancak tedavi edilmediğinde görmeyi tamamen engelleyebilir.

Kornea Nakli

Kornea nakli, halk arasında göz nakli olarak bilinir. Ancak, bugünün teknolojisi ile göz küresini nakletmek mümkün değildir. Bu operasyon ile nakledilen sadece korneadır.
Kornea naklinin gerekli olduğu durumlar; keratokonus (korneanın öne doğru sivrileştiği bir şekil bozukluğu), psödofakik büllöz keratopati (katarakt ameliyatı sonrası kalıcı kornea ödemi) ve kornea yaralanmalarıdır. Korneanın saydamlığını kaybettiği ve distrofi adı verilen kalıtsal hastalıklar da kornea nakli ile tedavi edilmektedir. Herpetik keratit adı verilen göz uçuğu da ileri olgularda kornea nakli gerektirebilmektedir.

Kuru Göz

Göz kuruluğu ya da diğer adıyla kuru göz sendromu, özellikle son zamanlarda daha sık görülen kornea rahatsızlıklarındandır. Bilgisayar başında geçen uzun çalışma saatleri, klimalı ortamlar gibi etkenlerle göz kuruluğu ortaya çıkmaktadır. Kuru gözde belirleyici olan, göz yaşının miktar ya da içerik bakımından yetersizliğidir. Kuru göz hakkında detaylı bilgi için bu sayfamızı okuyabilirsiniz.

Kornea Abrazyonu

Kornea üzerinde yaralanmalar ile ortaya çıkan hastalıktır. Lens kullanımı sırasında, toz parçacıklarının lensin hareketi ile korneayı çizmesi, göze tırnak ya da yabancı cisim girmesi gibi durumlar, abrazyon oluşumuna sebebiyet verebilir.

Gözlerinizde yaşarma, kızarma, batma hissi, bulanık görme, ışığa karşı hassasiyet gibi sorunlar hissettiğinizde, en kısa sürede, uzman bir göz hekimine başvurmalısınız.
Bazı sorunlar, zamanında müdahale ile basitçe çözülebilecekken, ihmal yüzünden tedavi edilemez hale gelmemelidir.

Kornea Nedir? yazısı ilk önce Düzey Göz Merkezi üzerinde ortaya çıktı.



from Düzey Göz Merkezi http://ift.tt/2wT3Tfu
via IFTTT

Yorumlar