Göz Nedir?

Görme işlemini başlatan, kafatasında kendine ayrılmış çukurda (orbita) bulunan, küre şeklindeki organlarımıza göz denir.

Göz, dışarıdan gelen ışığı içeriye yansıtmak ve yansıttıklarını görme sinirine göndermekle sorumludur. Bu işlemleri yapabilmesi için tasarlanmış, çok karmaşık bir yapıya sahiptir. Normal bir göz 2,5mm çapındadır ama o kadar karışıktır ki, tıpta sadece göz ile ilgilenen bir bölüme sahiptir. Bu bölüme oftalmoloji denir.

gözün yapısı

Göz Yapısı Nasıldır?

Küre şeklindeki göz, orbita adı verilen boşluk içine yerleşmiştir ve burada altı adet kas ile bağlıdır. Bu kaslardan herhangi birinde kuvvet bakımından sorun olursa, gözlerden biri diğerine göre kayacaktır. Bu duruma şaşılık denir.

Gözlerimiz bu çukur içinde bulunurken, üstten de göz kapakları ile korunur. Göz kapaklarında ortaya çıkan rahatsızlıklarla da okuloplasti alanı ilgilenir.

En dışta, göz akı olarak da bildiğimiz beyaz renkli sklera ve onun devamında saydam bir tabaka olan kornea yer alır. Keratokonus ve kırma kusurları gibi hastalıklar bu kornea bölümünde oluşurlar.

Korneanın altında, göze rengini veren iris bulunur. İrisin ortasında ışık miktarına göre genişliği değişen gözbebeği (pupilla) yer alır.

İrisin arkasında göz merceği (lens) vardır. Bu yapı saydamdır ve disk şeklindedir. Saydamlığını kaybettiğinde ortaya katarakt hastalığı çıkar. Bu durumda katarakt olmuş lens, FAKO tekniği adı verilen bir operasyonla çıkarılır ve yerine göz içi lens takılır. Hasta bu operasyondan sonra gözlük kullanmak zorunda kalmaz.

Skleranın altında gözün damarsal tabakası (uvea) ve onun altında da görmeyi sağlayan ağ tabaka (retina) yer alır. Diyabet hastalığının etkisiyle, damar kanamalarının olduğu kısım işte bu retina kısmıdır.

Görsel uyarılar retinadan beyne görme siniri (optik sinir) yoluyla iletilir. Optik sinir, gözün dışarıdan alarak kendisine ilettiği ışığı, beyinde görüntüye çevrilmek üzere ilgili alana yollar. Aslında görme işlemi tam olarak beyinde gerçekleşir. Optik sinir, tıpkı fiber kablolar düşünülebilir. Binlerce, incecik fiber kablodan oluşan optik sinir, son derece hassastır. Göz içi basıncı yani tansiyonu değişken olan kişilerde, optik sinir hasar görebilir. Böylece binlerce fiber optik kablo azar azar işlevini yitirecektir. Her bir sinirin hasarı ile görme bir miktar daha azalır.  Glokom işte bu şekilde kör eder.

Göz Nedir? yazısı ilk önce Düzey Göz Merkezi üzerinde ortaya çıktı.



from Düzey Göz Merkezi http://ift.tt/2yFqZuv
via IFTTT

Yorumlar