Göz Kaşıntısı Neden Olur?

Göz kaşıntısı genelde alerjik sebeplerle ortaya çıkar. Göz kaşıntısı, aynı zamanda gözün, toz kaçması, yabancı cisim batması gibi istenmeyen durumlara karşı kendini savunması olarak da görülebilir.

Göz kaşıntısı nedeni olabilecek durumlar

Göz kaşıntısı şikayeti ile doktora başvururken, aşağıdaki durumları gözden geçirmeniz, tedavinizin daha hızlı yapılmasına sebep olabilir. Eğer bu sorunlardan bazılarını sizler de yaşıyorsanız, ilgili sayfaları mutlaka okuyarak, daha fazla bilgi edinin.

Yabancı Madde

Kirpik ya da bir parça toz gözde kaşınmaya neden olabilir. Göze giren yabancı cisme karşı vücut hemen enflamatuar bir tepki gösterir, bu da gözde sulanma ve göz kaşıntısı olarak kendini gösterir.

Göz kuruluğu

Göz yaşı, göz kapaklarının kapanıp açılmasıyla, gözün tüm yüzeyine dağılarak, gözlerimizi temizler. Gözü nemlendirmek, yağlandırmak ve korumak için yeterince göz yaşı üretimi olmadığında göz kuruluğu meydana gelir. Bunun sonucu gözde iltihap ve kaşıntı ortaya çıkar.

Korneanın çizilmesi

Kornea gözün en dışta kalan ve şeffaf olan bölümüdür. Gözün ön yüzeyi korneanın çizilmesiyle göz hasar alabilir. Bu sorun bir maddenin göze sert bir teması ya da bir göz enfeksiyonu nedeniyle ortaya çıkabilir. Bu çizik gözü her kırpışınızda rahatsızlık verir ve gözde iltihaba, kaşıntıya neden olur.

Göz Inflamasyonları

Virüsler, bakteriler, mantarlar gibi bazı organizmalar gözde enfeksiyona neden olarak, göz kaşıntısı yaratabilir. Bu enfeksiyonlar gözün beyaz kısmını (konjonktiva) ya da ön kısmını (kornea) etkileyebilir. Enfeksiyonlar göz kapaklarını da etkileyebilir. Bu durumda da blefarit (göz kapağı yangısı) oluşur. Göz inflamasyonları kontakt lens kullananlarda daha yaygındır.

Kontakt lensler

Kontakt lensler göz yüzeyinde kuruluğa neden olacağı için, kaşıntı yaratabilir.

Göz Kaşıntısı Tedavi Yöntemleri

Alerjenlerden Uzak Durun
Saat 10 civarında ve akşamın ilk saatlerinde dışarıdaki polen miktarı en yüksek seviyede olacağından bu zamanlarda evde kalmaya dikkat edin. Pencereleri kapatın ve klimaları kullanmaya çalışın. Eğer dışarı çıkmak zorundaysanız geniş güneş gözlükleri takabilirsiniz.

Gözünüzü Ovalamayın
Göz kaşıntısı gözünüzü ovaladığınızda daha da şiddetlenecektir. Çünkü göze baskı uygulama histamin hormonunun üretimini artıracak ve kaşıntı artacaktır. Bu yüzden gözünüzü ovalamaktan kaçınmaya çalışın.

Soğuk Uygulama
Sıcak ya da ılık kompres uygulamaktan kaçının. Çünkü ısı histamin salgılanmasını artıracak ve gözünüz kaşınmaya devam edecektir. Soğuk kompres ise göz kaşıntısına iyi gelecektir. Soğuk suyla biraz ıslattığınız bir havluyu gözün üzerinde tutabilirsiniz.

Gözyaşı Damlası
Göz kaşıntısı ile beraber göz yanması hissediyorsanız, göz kuruluğu ile karşı karşıya olabilirsiniz. Bunun için göz damlası kullanabilirsiniz. Problem kaybolana dek, bilgisayar ekranı gibi parlak ışıklara uzun süre bakmaktan kaçınmaya çalışın.

Doktora Gidin
Göz kaşıntısına göz ağrısı, ışığa karşı hassasiyet veya görüş kaybı eşlik ediyorsa vakit kaybetmeden doktora başvurun. Çünkü bu belirtilerle beraber olduğunda göz kaşıntısı daha ciddi bir göz problemine işaret ediyor olabilir.

Göz Kaşıntısı Neden Olur? yazısı ilk önce Düzey Göz Merkezi üzerinde ortaya çıktı.



from Düzey Göz Merkezi http://ift.tt/2i6O0f8
via IFTTT

Yorumlar