Adenoviral Konjonktivit Nedir?

Adenoviral Konjonktivit, adenovirüs isimli virüslerin sebep olduğu, bulaşıcı bir göz hastalığıdır. Mevsim değişiklikleri sırasında sıklıkla görülür. Sıcak havalarda, alerji olarak ortaya çıkan bazı göz hastalıkları, kış aylarında enfeksiyona dönüşebilir. Halk arasında “kırmızı göz” olarak bilinen adenoviral konjonktivit, bu enfeksiyonların başında gelir.

Adenoviral Konjonktivit Nasıl Olur?

Göz kapaklarının iç yüzeyini ve gözün beyaz kısmını kaplayan ince ve saydam zara konjonktiva denir. Adenovirüs bu bölgeyi enfekte eder. Virüs vücuda girdikten 4-10 gün sonra enfeksiyon belirtileri başlar. Hasta tamamen iyileşene kadar aktif bulaştırıcıdır. Belirtiler başladıktan bir hafta sonra gözün şeffaf tabakası olan kornea da beyaz noktalar oluşabilir. Bu noktalar batma ve bulanık görmeye neden olurlar. Noktalar yüzeysel ise 2 haftada geçebilir, derinlere inerse iyileşme aylar hatta yıllar alabilir.

Adenoviral Konjonktivit Belirtileri Nelerdir?

Önemli not: Birçok göz hastalığının belirtilerinin aynı ya da benzer olduğunu unutmayınız. Kendinizde yakaladığınız belirtileri, en kısa sürede doktorunuz ile paylaşınız.
Gözde sulanma, batma hissi, kızarıklık ve ışık rahatsızlığı olur. Çapaklanma ön planda değildir. Hastaların yarıdan fazlasında bir göz öncelikle ve daha ağır etkilenirken diğer göz daha rahattır. Tipik olarak göz kapakları şişer. Ağır vakalarda göz beyazında boyanma tarzında kanamaya bağlı kırmızılık, hastalığın adını koysa da sanıldığı kadar sık değildir. Kulak önünde ağrılı beze oluşması da tipik özelliklerindendir.

Nasıl Tedavi Edilir?

Tedavi, şikayetleri azaltmaya yöneliktir. Etkili bir antiviral ilaç bilinmemektedir. Soğuk pansuman ve suni gözyaşlarının faydası olmaktadır. Bakterilerin tabloya eklenmemesi için antibiyotik damla verilir. Kortizonlu göz damlaları gerek duyulduğunda kullanılır. Erken dönemde müracaat eden hastalarımızın şifaya daha çabuk ulaşabilmektedirler. Hastalık, genellikle 2-3 hafta devam etmektedir. İlk 2 hafta boyunca bulaştırıcı olunduğu için sık sık ellerin sabunla yıkanması önerilir. Bu dönemde kontak lens kullanımına ara verilmelidir.

Nelere Dikkat Edilmelidir?

Bulaşıcı göz hastalıklarında, özellikle hijyene dikkat etmek gerekir. Ellerinizi mutlaka, sık sık su ve sabunla yıkamalısınız. Havlu gibi göz ile teması olan ve ortak kullanıma açık eşyalardan uzak durun. Bu kurallar, konjonktivit hastalığına yakalanmamak için ve yakalandığınızda daha fazla kişiye bulaştırmamanız için geçerlidir. Belirtileri fark ettiğinizde, en kısa sürede uzman bir göz hekimine başvurmayı ihmal etmeyin.

Adenoviral Konjonktivit Nedir? yazısı ilk önce Düzey Göz Merkezi üzerinde ortaya çıktı.



from Düzey Göz Merkezi http://ift.tt/2hz1eRz
via IFTTT

Yorumlar