Şeker Hastalarını Tehdit Eden 4 Göz Hastalığı

Şeker hastalığı yani diyabet, bilindiği gibi pankreasın yeterli insülin üretmemesi ya da ürettiği insülinin etkili kullanılamaması sonucu oluşan bir hastalıktır. İnsülin etkili kullanılamadığında kan şekeri yükselir. Şeker hastalığı, vücuttaki damar sistemini doğrudan etkiler. Hasar verdiği damar grupları arasında, göz damarları da vardır.

Diyabetik Retinopati

diyabetik retinopati
Diyabetik retinopati, şeker hastalarını tehdit eden en önemli göz hastalığıdır. Gözün damarlı yapısı olan retinada, kılcal damarlarda kanama ve bozulmalar meydana getirir. Bu kanamalar, göz önünden gitmeyen karartılar şeklinde fark edilebilir. Şeker hastalarının, retinopati ile kalıcı olarak görmelerini kaybetmemeleri için diyabet teşhisi ile birlikte düzenli göz kontrollerine başlamaları gerekir. Bu şekilde retinopati riski tespit edilerek, kanamaların önüne geçilir ve şeker hastasının göz sağlığı korunur.

Sarı Nokta Hastalığı Makula Dejenerasyonu

sarı nokta | makula dejenerasyonu hastalığı nedir?
Yaşa bağlı gelişen bu hastalık, 50 yaşın üstünde olan herkesi tehdit etmektedir. Özellikle sigara içenlerde bu risk yükselmektedir. Şeker hastalarında ise sarı nokta hastalığına yakalanma yaşı çok daha erkene çekilmektedir. Sarı nokta da, retinada bulunan makula bölgesine hasar vererek, kalıcı körlüğe neden olan, tehlikeli göz hastalıklarındandır.

Şeker Hastalığı ve Katarakt

katarakt ve mutlu yaşlılar
Doğal göz içi lensinin, yaşa bağlı olarak saydamlığını kaybederek görmeyi engellemesi anlamına gelen katarakt, 50 yaş üstü hastalığı olarak bilinmektedir. Ancak şeker hastalarında, diyabetin verdiği zarar ile daha erken yaşlarda katarakt görülme ihtimali iki kat artmaktadır.

Şeker hastalığı ve Göz Tansiyonu Glokom

göz tansiyonu belirtileri
Glokom, göz içi tansiyonun değişkenlik göstererek, görme sinirine baskı yapması sonucu görmeyi kalıcı olarak ortadan kaldıran göz hastalığıdır. Şeker hastalarının glokoma yakalanma riski oldukça yüksektir.

Göz sağlığı, genel sağlık durumumuzdan bağımsız değildir. Sürekli ilaç kullanmayı gerektiren hastalıklar, uzun süren kortizon tedavisi ve kalıtsal olarak bize gelen hastalıklar, göz hastalıkları ile de bağlantılı olabilirler.

Şeker hastalığı bunlardan biridir. Eğer şeker hastası değilseniz ve ailenizde şeker hastası olan varsa, herhangi bir göz şikayetiniz olmasa bile düzenli olarak göz muayenesi olmalısınız. Yüksek risk altında olduğunuzu unutmayınız.

Şeker Hastalarını Tehdit Eden 4 Göz Hastalığı yazısı ilk önce Düzey Göz Merkezi üzerinde ortaya çıktı.



from Düzey Göz Merkezi http://ift.tt/2wE6c8V
via IFTTT

Yorumlar