Dijital Göz Yorgunluğu

Dijital Göz Yorgunluğu

Dijital göz yorgunluğu sendromu, teknolojinin gelişimi ve değişimi ile ortaya çıkan göz hastalıklarından biri. Tek başına bir hastalık olarak adlandırmak çok doğru olmasa da göz yorgunluğunun günümüzdeki en önemli sebebi teknoloji. Çeşitli boyutlarda üretilen teknolojik ekranlar, taşınabilir olmaları nedeni ile çok sık kullanılıyorlar. Hem sıklıkla hem de uzun süre kullanılan bu ekranlar çeşitli hastalıklara neden olabiliyor.

Dijital Hastalıklar mı Geliyor?

Parmaklarda uyuşma, ense ve boyun ağrıları gibi kas ve eklem problemlerinin yanı sıra, göz ve görme ile ilgili sıkıntılar da dijital araçların uzun süre kullanımına bağlı gelişebilecek problemler arasında yer alıyor.

Özellikle baş parmak ve tendonları, serçe parmak, boyun ve gözlerimiz dijital ekran kullanımı alışkanlığından olumsuz etkileniyor.

Dijital Göz Yorgunluğu Ne Demek?

Dijital göz yorgunluğu, gözde yanma, batma hissi, kızarıklık gibi belirtilerin, bilgisayar, tablet ve telefon kullanımının fazlalığından kaynaklanması durumudur. Bu ekranların, normal okuma büyüklüğünden küçük olması ve uygun olmayan mesafelerde tutuluyor olması yüzünden, gözlerimiz okumada netliği sağlayabilmek için daha fazla kasılmaktadır. Bu aşırı kasılma sırasında doğal göz içi merceğin kalınlaştığı bilinmektedir. Burada fazladan harcanan efor, baş ağrısına sebep olmaktadır.

Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle işi gereği dijital ekran kullanmak zorunda olanların, sıklıkla göz muayenesi olması şarttır. Çalışmaları esnasında, ortamın klima tarafından kurutulmadığına da özellikle dikkat etmeleri gerekir. Göz kuruluğu oluşmasına izin vermemek, bu tip göz yorgunluğunu azaltacaktır.

Çocukların telefon, tablet kullanımında ise ailelerin bilinçli olması, 45 dakikadan daha uzun süre oynamalarının engellenmesi gerekmektedir.

Göz yorgunluğu tedavisinde, daha az ekran kullanımı tam olarak çözüm değildir. Bu yüzden bir göz doktorunun belirleyeceği tedavi programına uymak gerekmektedir. Çünkü, göz yorgunluğu beraberinde fark edilmemiş göz numarası ortaya çıkarmış olabilir. Örneğin miyop olduğunuz halde, lazer tedavisi olmadan, daha az kitap okumak ya da daha az ekran kullanmak, göz yorgunluğunuzu ortadan kaldırmayacaktır.

Günümüz iş koşulları, kapalı ortamlarda (plazalar, ofisler) uzun saatler bilgisayar başında çalışmayı gerektirmektedir. Kapalı ortamlarda bulunan klimalar ya da kışın kullanılan ısıtıcılar, ortamdaki nemi alır. Gözlerimizin en önde kalan kısmı olan kornea ise hava ile beslenir. Nemsiz ve kapalı bir ortamda kornea giderek kuruyacaktır. Uyku hali, baş ağrısı, kızarıklık, batma ve yanma şikayetleriniz başlamadan mutlaka genel göz muayenesi olun.

Dijital Göz Yorgunluğu yazısı ilk önce Düzeygöz üzerinde ortaya çıktı.



from Düzeygöz http://ift.tt/2vbRHrL
via IFTTT

Yorumlar