Göz Seğirmesi Neden Olur?

Göz Seğirmesi Nedir?

Göz seğirmesi, göz kapağının istemsiz hareketi olarak tanımlanabilir. Kişiyi genelde çok fazla rahatsız etmeyen bu durum, stres kaynaklı ya da vitamin eksikliğinden dolayı ortaya çıkabilir. Bir kaç gün içinde kendiliğinden ortadan kaybolması ve sık sık tekrarlamaması, en sık görülen durumdur. Ancak sık tekrarlanıyor ve uzun sürüyorsa, altında daha farklı nedenler yatıyor olabileceği için detaylı muayene şarttır.

Göz Seğirmesi Neden Olur?

D vitamini eksikliği, kalsiyum emilimini azaltır, bu da seğirmelere neden olabilir.
Aşırı kahve tüketimi bilinen nedenler arasındadır.
Stres, üzüntü, sıkıntı gibi psikolojik baskı altında hissettiğimiz durumlarda ortaya çıkabilir. Stres kaynağı ortadan kalktığında, göz seğirmesi de kendiliğinden kaybolur.
Uykusuzluk, göz yorgunluğu, çok kitap okuma gibi sebeplerle olabilir.
Toz ve benzeri maddelere karşı olan alerji de seğirme yapabilir.
B12 vitamini eksikliği de bilinen nedenlerdendir.
Nörolojik hastalıklar ya da göz kapağı iltihabı (blefarit) göz seğirmesi nedeni olabilir.

Göz Seğirmesi Nasıl Geçer?

Göz seğirmesi hastalığı tedavisi için nedenin doğru tespiti gereklidir. Kendi kendinize teşhis koymaktan kaçının. Çünkü, her küçük belirti, önemsiz bir hastalığın emaresi değildir. Bazen çok basit görünen belirtiler, ölümcül hastalıklara ait olabilir. Bunun tespiti ise ancak uzman hekimler tarafından yapılabilir. Eğer, seğirme, sizi rahatsız edecek boyuta ulaşmışsa ve geçmiyorsa, vakit kaybetmeden uzman bir göz doktoruna başvurmalısınız. Göz doktoru, gereken muayeneyi yaptıktan sonra, destek almak isterse sizi bir nöroloji uzmanına yönlendirebilir.

Bu kontrolsüz ve istemsiz kasılmalar, göz numarasının değiştiğinin de habercisi olabilir.
Görüldüğü gibi, birçok hastalığın teşhisini sadece göz muayenesi ile yapabilmek mümkündür. Bu yüzden, gözlerinizde şikayet olmadığı zamanlar dahil olmak üzere, yılda en az iki kere göz muayenesi olmalısınız ve bunu rutin hale getirmelisiniz.

Halk arasında göz seğirmesi batıl inançları bulunmaktadır. Ancak tıbben bunların kesinlikle doğruluk payı yoktur. Sağ göz için sağlıklı yaşama, sol göz için varlıklı olunacağına işarettir gibi inançlar, kökleri eskiye dayandığı için bugün bile kulaktan kulağa dolaşmaktadır. Halk arasında seğirme için kullanılan diğer sözcükler ise şu şekildedir; “seyirme” “atma”. Birçok kişi bu hastalığı tarif ederken göz atması ya da göz altı atması tanımlamalarını kullanmaktadır.

Göz Seğirmesi Neden Olur? yazısı ilk önce Düzeygöz üzerinde ortaya çıktı.



from Düzeygöz http://ift.tt/2v7rCLH
via IFTTT

Yorumlar