Göz içi iğne tedavisi

Göz içi iğne tedavisi nasıl yapılır?

Göz içi iğne tedavisi uygulanacak gözün öncelikle iltihabi bir hastalık altında olmamasına dikkat edilir.
Enjeksiyon öncesinde katarakt ameliyatında da kullanılan damlalar ile göz yüzeyi uyuşturulur. Bu damlaların özelliği 10 saniye içinde etkisini göstermesidir.
– Uzanmış vaziyette olan hastanın göz çevresine steril örtüler örtülür hastanın gözünü kırpmasını engellemek için göz çevresine hafif yumuşak bir alet takarak göz kapakları açılır.
– Ardından gözün yüzeyi mikrop gelişimini engelleyici ve enfeksiyon önleyici bir takım jeller ile yıkanır.
– 1-2 dakika beklendikten sonra göz içi iğne tedavisi için özel geliştirilmiş, çok ince, kanüllük iğneler ile gözün beyazından belli bir mesafeden olacak şekilde ilaç iğne ile gözün içine enjekte edilir. Bu işlem sadece birkaç saniye sürer.
– İlaç, gözün beyazından yapıldıktan sonra gözün içine gelir ve jel tabakaya nüfuz eder. Bu bölgede 1-1,5 ay kalarak etkinliğini sürdürür.
– İşlem sonrasında göz antibiyotikli damla ile kapatılır. 1-2 saat kapalı kaldıktan sonra hasta evine gittiğinde gözünü açabilir.
– Özellikle enfeksiyon riski olan hastalarda damla yöntemi ile antibiyotik tedavisi 3 gün kadar koruyucu tedavi olarak devam ettirilir.

Göz içi iğne hangi hastalıkların tedavisinde kullanılır?

Özellikle son zamanlarda belirli retina hastalıklarının tedavisi için uygulanan tedavinin tercih edilmesinin başlıca nedenleri arasında, göze uygulanan damla tedavilerinin gözün arka tabakasına ulaşamaması geliyor.

Damla formülü ile bazı hastalıkların etkin tedavisi yapılamadığından bu aşamada göz içi iğne enjeksiyonu devreye giriyor.

Zamanında tedavi edilmediğinde kalıcı hasarların oluştuğu, görmede büyük kayıpların yaşanabileceği retina bölgesindeki hastalıklar için uygulanan ve başarılı sonuçlar alınan göz içi iğne tedavisi ile halk arasında sarı nokta hastalığı olarak bilinen makula dejenerasyonu gibi önemli retina hastalıklarını tedavisi yapılabiliyor.

Göz içi iğne acı veren bir uygulama mıdır?

Toplamda en fazla 5 dakika süren bir işlemdir. Enjeksiyon safhası ise birkaç saniye ile kısıtlıdır.

Ağrı veren bir işlem değildir. Tedavinin ilk defa yapılacağı hastalarda yapılacak işlemin daha iyi anlatılması, işlem öncesinde uygulanacak anestezik uygulamaların detaylandırılması hastanın uygulamaya daha sakin girmesini sağlayacaktır.

Göz içi iğne tedavisinden önce hasta sakinliğini korumakta zorlanırsa belki bir sakileştirici ilaç verilebilir. Bu tedavi yönteminde genellikle genel anesteziye ihtiyaç duyulmaz.

0
0

Göz içi iğne tedavisi yazısı ilk önce Düzeygöz üzerinde ortaya çıktı.



from Düzeygöz http://ift.tt/2sEsphh
via IFTTT

Yorumlar