Göz Kanseri

Göz Kanseri

Göz kanseri, göz dokularının ya da göz kapaklarının, çevresindeki dokuların hücrelerindeki bir bozulması ve kanser oluşmasıdır.

Ultraviyole ışınlara aşırı maruz kalmak, göz dokularında yavaş yavaş oluşan bir bozulmaya, ardından hücresel bozulmanın kansere dönüşmesine neden olabilir.
Sigara, alkol kullanımı da nedenler arasındadır. Yüksek miktarda radyasyon ya da kimyasal madde ile temas da göz kanseri oluşumuna sebep olabilir.

Vücudun başka yerlerinde ortaya çıkmış bir kanserin metastas ile göze sıçraması da görülen olaylardandır. Özellikle gözün damarlı yapısı olan retina bölümü bu kanser sıçramasından etkilenir.

göz kapağı tümörü

Göz kanseri türleri

Göz kapaklarında cilt kanseri
Epitelyal adı verilen, cildin üst yüzeyinde kitle oluşumuna bağlı kanserler daha sık görülür.

Bazosellüler kanserler
Özellikle ileri yaşta sık görülür.

Pigmente bağlı kanserler
Gözün yüzey tabakasında ise pigmente bağlı kanserler daha çok ortaya çıkar. Bunlar pigmentlere bağlı malign melanom gibi cilt kanserleridir.

Retinablastoma kanserler
Çocukluk çağlarında, özellikle 3 yaşına kadarki çocuklarda gözün içerisinde retinaya, gözün ağsı tabakasından kaynaklı retinablastoma gibi kanserler görülür.

Göz kanseri nedenleri

Vücudumuzun diğer bölgelerinde oluşan kanser türlerinin nedenleri ile neredeyse aynıdır. Radyasyona ya da kimyasal maddelere maruz kalmak, aşırı alkol ve sigara tüketimi, uzun süre boyunca ultraviyole ışınlarına, güneşe çok fazla maruz kalmak, göz dokularında yavaş yavaş bozulmaya ve kanserli hücre oluşumuna neden olabilir. Özellikle sigara tüketimi sadece akciğer kanserini değil, vücuttaki diğer kanserlerin oluşma riskini de artırır. Bu gibi nedenle göz kapaklarında ve göz içi dokularda kanser ortaya çıkabilir.

Göz kanseri belirtileri

Gözdeki kanser belirtileri başladığı yere göre değişir. Göz kapağı kanseri ise eğer, göz kapağında iyileşmeyen yaralar, küçük küçük yaralar ya da ülserasyon gibi belirtiler ortaya çıkar ve bunlar yavaş yavaş büyümeye başlar. Göz kapağında iyileşmeye yaralar, kanamalar varsa ve bunlar zamanla büyüyorsa, bir kanser riski söz konusu demektir. Uzun yıllar, örneğin 10 yıldır sabit duran bir kitle varsa, o durumda biz kanseri düşünmeyeceğiz tabii ki.

Gözün etrafındaki dokularda da bir renk değişikliği ya da kitle birikimi varsa, bir karnabahar gibi bir kitle söz konusu ise bu durumda kitlenin büyümesini takip ederiz ve şüphelendiğimiz durumda da biyopsi yaparız. Bunların bize verdiği rahatsızlıklar bizi çok rahatsız etmez. Daha çok görüntü olarak can sıkıcıdırlar. Kimi zaman da gözde batma şikayeti yapabilirler. Ancak bariz bir ağrı ya da sızı yapmazlar.

Gözün içerisindeki kanserler kendisini çok belli etmez.

Göz bebeğinin normalde siyah bir rengi vardır. Bu siyah renkte beyazlaşma varsa ya da içerisinde bir gölge varsa, özellikle bebeklerde retina blastoma dediğimiz bir kanser, yetişkinlerde de cilt kanseri olan malign melanom akla gelir.

Kişide görmede azalma, gözde kayma, şaşılık olabilir. Bu daha çok bebeklerde görülebilir ve bu belirtileri çok ciddiye almak gerekir. Bebeği sadece bir pediatristin görmesi yetmez, aynı zamanda göz doktorunun da değerlendirmesi şarttır.

Göz kanseri tedavi yöntemleri

Göz kanserlerinin tedavisinde kanserin başladığı bölüme göre tedavi yapılır. Örneğin, göz kapaklarından menşei alan bir kanser söz konusu ise, burada yapacağımız şey göz kapağında 10 mm’lik, 15 mm’lik çok büyük bir kanser ise, buradan önce bir biyopsi alınır. Biyopsinin sonucuna göre çıkarılacak dokular tespit edilir. Biyopsi sonucu kitlenin kötü olmadığını söylüyorsa, iyi huylu bir tümör ise, o zaman sadece tümörün kendisi çıkarılır. Ancak tümör kötü huylu ise en az 3mm’lik bir güvenlik alanı (zone’u) bırakılır. Gözde, 13 mm’lik bir kanserli dokuda, 3 mm sağdan, 3 mm soldan, toplamda 19 mm’lik bir dokunun çıkarılması gerekir güvenlik açısından. Eğer ki çıkarılan doku çok büyükse, göz kapağının yapısı bozulacağı için, göz kapağı bozulduğunda hem göz, hem de kornea bozulur. Bu nedenle gözün çevresindeki dokulardan parçalar greft olarak getirilip göz kapaklarının yapısı korunmaya çalışılır.

Tümör, gözün içerisindeyse, o zaman kanserin erken döneminde lazer ile tedavi yapılabilir. Lazerin yetmediği durumlarda proton terapi adı verilen ve yeni geliştirilen bir tedavi uygulanır. Bu da direkt kanserin kendisini yakabilmektedir. Bazı durumlarda da oraya kurşun plakalarla radyasyon verilen radyoterapi uygulaması yapılabilir, tümör parçalarını küçültmek için.

0
0

Göz Kanseri yazısı ilk önce Düzeygöz üzerinde ortaya çıktı.



from Düzeygöz http://ift.tt/2tXxpzq
via IFTTT

Yorumlar