Katarakt

Katarakt Hastalığı Hakkında

Katarakt, cerrahi yöntem ile tedavi edilen göz hastalıklarının en bilinenlerinden biridir. Göz içinde, doğal olarak bulunan ve “doğal lens” adı verilen mercek, zamanla bulanıklaşır. Giderek buzlu cam halini alır. Şeffaflığını ne kadar kaybederse, görmeyi de o kadar etkiler. Yüzde yüz gören bir kişi %10 katarakt olursa görmesi de %90’a düşecektir. Bu seviyelerde hayatı çok zorlaştırmasa da %30 civarında hasta az görme şikayeti ile doktora başvuracaktır.

Katarakt Nasıl Teşhis Edilir?

Doktor muayenesinde kolayca anlaşılan hastalıklardandır. Genelde hastalar az görme, çift görme, gece görüşte zorluk çekme, renkleri ayırt edememe gibi şikayetlerle hastaneye gelirler. Özellikle öncesinde gözlük kullanan hastalar, gözlük numarasının yetmediğini düşünmektedir. Ancak katarakt hastalığı tedavi edildiğinde eski görmelerine kavuşabilmektedirler.
katarakt

Katarakt Ameliyatı Zor Bir Ameliyat mıdır?

Her cerrahi müdahalenin belli riskleri elbette vardır. Ancak gelişen teknoloji sayesinde, bu riskler en aza indirgenmiştir. Katarakt ameliyatını yapan doktor tecrübeli ise, ameliyat ortamı steril ve modern ise sorun yaşanma ihtimali neredeyse yok gibidir. Ameliyat FAKO adı verilen özel bir yöntem ile yapılır. Bu yöntemde kataraktlı lens, ultrasonik titreşimlerle parçalanarak emilir. Bu şekilde alınan doğal lensin yerine göz içi akıllı mercek yerleştirilerek ameliyat sonlandırılır. Toplamda 15 dakika sürmektedir. Katarakt ameliyatı hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Ameliyat Başarısı Nelere Bağlıdır?

Ameliyatın başarısında en önemli faktör cerrahın deneyimidir.
Diğer önemli faktörleri, bugüne kadar 30.000‘in üzerinde katarakt ameliyatı gerçekleştiren Op.Dr. Mustafa KARAKOÇ’tan dinliyoruz:

Göz İçi Akıllı Mercek Nedir?

Göz içi mercek teknolojisi, son yıllarda inanılmaz hızlı gelişerek, gözlük kullanımını ortadan kaldıran boyutlara ulaşmıştır. Göz içindeki doğal merceğin yerine önceleri, hastayı sadece eski görmesine döndüren ve uzak gözlüğü kullanımını sonlandıran monofokal lensler takılıyordu. Sonraları çift odaklı multifokal lensler ile yakın gözlüğü kullanımı da ortadan kaldırıldı ancak, multifokal lensler, okuma gözlüğü kullanımını engelleyemiyordu. Şimdilerde ise üç odaklı olarak üretilen trifokal mercekler sayesinde, hastalarımız ameliyat sonrasında gözlük kullanımını tamamen bırakıyorlar.
Göz içi mercekleri hakkında detaylı bilgi için burayı tıklayabilirsiniz.

Bitkisel Tedavisi Mümkün müdür?

Yaşa bağlı olarak ortaya çıkan göz hastalıklarından biridir ve tek tedavisi cerrahidir. İlaçla, kremle, bitkiyi kaynatıp suyunu içmekle tedavisi MÜMKÜN DEĞİLDİR. Eğer bu şekilde tedavi edebileceğini iddia eden kişilere rastlıyorsanız lütfen itibar etmeyiniz. Göz merceğinin bulanıklaşmasının tam olarak hangi yaşta ortaya çıkacağı belli olmamakla 45-50 yaşlarından sonra oluşması sıklıkla görülmektedir. Ayrıca konjenital, yani doğuştan olan bir türü de vardır.
Bitkisel olarak tedavi edilemese de dengeli beslenen, A vitamini yönünden zengin gıdalarla beslenen kişilerde daha geç yaşta oluştuğu gözlenmiştir. Bu hastalıkta yaşanılan coğrafyanın da etkisi büyüktür. Güneş ışınlarının uzun süreli ve yoğun olduğu Afrika kıtasında sıklıkla görülür. Aynı şekilde, açık havada çalışan mesleklerde, örneğin çiftçilerde, güneş ışınlarına uzun süre maruz kaldıkları için daha sık görülmektedir.


Katarakt yazısı ilk önce Düzeygöz üzerinde ortaya çıktı.


from Düzeygöz http://ift.tt/2jT7zLR

Yorumlar