Besinler ve Göz Sağlığı

DİKKAT!
Besinlerde bulunan güçlü antioksidanları beslenme şeklinize eklemek, göz sağlığınızı korumanıza yardımcı olur.

Görüş kalitesinin atması ya da var olan görüşün korunması, göz sağlığının önemli noktalarından biridir. Bunu başarabilmek için ise, dengeli beslenmek, spor yapmak, sigara ve alkol gibi zararlı alışkanlıklardan uzak durmak gerekir.

Besinlerimizin içinde bulunan vitaminler, çinko, magnezyum gibi mineraller, birçok göz hastalığının ortaya çıkmasını, önemli ölçüde engellemektedir. Araştırmacılar, makula dejenerasyonu ve katarakt oluşumu gibi bazı göz hastalıklarının riskini azaltmada lutein / zeaksantin, vitamin C, vitamin E ve çinko etkili olduğu bulgularına ulaştılar.


Lutein ve Zeaksantin

Lutein ve zeaksantin yumurta ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Birçok çalışma, lutein ve zeaksantin'in yaşa bağlı makula dejenerasyonu (sarı nokta hastalığı) ve katarakt gibi kronik göz hastalıklarının riskini azalttığını göstermiştir.

C vitamini

C vitamini (askorbik asit), meyve ve sebzelerde bulunan bir antioksidandır. Bilimsel kanıtlar, C vitamininin, gelişmekte olan katarakt riskini azalttığını ve diğer gerekli besinlerle birlikte alındığında, yaşa bağlı makula dejenerasyonu ve görme kaybının ilerlemesini yavaşlattığını göstermektedir.



E vitamini 

E vitamini fındık, güçlendirilmiş tahıllar ve tatlı patateste bulunan güçlü bir antioksidandır. Serbest radikaller olarak adlandırılan, istikrarsız moleküllerin neden olduğu zararlardan göz hücrelerini koruduğu, doku yenilenmesi sağladığı düşünülmektedir.

Esansiyel Yağ Asitleri

Yağlar, insan beslenmesinin gerekli bir parçasıdır. Yağların görevi, sinir sisteminde yakıt hücrelerinin bütünlüğünü korumak ve bağışıklık sistemini güçlendirmektir. Omega-3 yağ asitlerinin, uygun görsel gelişim ve retina fonksiyonu için önemli olduğu gösterilmiştir.

Çinko 

Çinko temel bir mineraldir. Çinkonun retina katmanlarında yoğun konsantre şekilde bulunduğu bilinmektedir. Et, deniz ürünleri, baklagiller, tahıllar, yumurta, fındık, süt ve süt ürünleri ile lifli besinler bol miktarda Çinko içeren besin maddeleridir.

Son 20 yılda yapılan göz sağlığı araştırmaları, özellikle yaşa bağlı makula dejenerasyonu (Sarı Nokta) hastalığının ilerlemesini durdurmada, beslenme şeklinin önemli olduğunu ortaya koymuştur.

Yorumlar