Gözlük Kullanmak Zorunda Mıyız?

İnsanlık tarihinin şüphesiz en önemli buluşlarından biridir "gözlük".
Bir o kadar da gizemlidir.
Gözlük takmak, beraberinde bir çok zorluk getirir ama takanların çoğu, gözlüğün kendisini "akıllı" gösterdiğine inanır.
Bu büyük buluş, tarihin neresinde ve kim tarafından ortaya çıkarılmıştır kimse bilmemektedir.
Gözlüğün bulunuşu ile ilgili en eski ipucu 1289 seneninde Sandro di Popozo’nun kaleme aldığı “Trake de Conduite de la Famille” isimli kitapta bulundu.
Popozo, şunları yazmıştı: “Yaşlılık benden o kadar çok şey götürdü ki, gözlük ismi verilen camlar olmadan ne okuyabiliyor, ne de yazabiliyorum. Bu mükemmel alet, görme kabiliyetini büyük ölçüde yitiren perişan yaşlılar için daha yeni bulunmuş.” 




İki binli yıllar ise gözlükten de büyük bir icadı hayatımıza kazandırdı.

"Lazer"

Excimer lazer, 193 nm dalga boyunda ışın üreten bir cihazdır. Lazerle korneaya (gözün en öndeki şeffaf tabakası) yeni bir şekil verilir. Yeniden şekillenen korneanın, göze gelen ışınları kırma gücü değişir. Bu sayede gözlük veya kontakt lens kullanma ihtiyacı ortadan kalkar. 


LASIK, miyopi, hipermetrop ve astigmatizma gibi göz bozukluklarının excimer lazerle tedavisidir.

Bu gelişme ile gözlüklerden tamamen kurtulmak hedeflenmiştir.
Birçok başarılı operasyon ile, birçok hasta, görme kusurlarından tamamen kurtularak, gözlük kullanımını sonlandırmıştır.

Gözlük; kırma kusurlarını tedavi etmez. Yani var olan derecenizi yok etmez ya da ilerlemesini durdurmaz. Ancak lazer tedavisi, bir tedavi şeklidir, cerrahi bir müdahaledir. 

Lazer teknolojisi ilerledikçe, çok yüksek numaralar için de kırma kusurlarında numaraları tamamen sıfırlamak mümkün olacaktır.

Yorumlar