Göz Sağlığı için 10 Kural

Göz sağlığı ile ilgili önemli 10 bilgiyi sizler için bir araya getirdik.


  1. Bebekleri 1 yaşında mutlaka muayene ettirmek gerekir. Çünkü bu muayene bebeği göz tembelliğinden korur. Göz tembelliği, erken yaşlarda tedavi edilmediği taktirde, kalıcı görme kaybına sebep olmaktadır.
  2. Çok uzun saatler, bilgisayar kullanmak, gözde, alerji ve kuruluk yapabilir. Ayrıca uzak görme kusuru oluşmasını tetikleyebilir. Uzun süre bilgisayar kullanmak zorunda kalanların, 20/20 kuralını uygulamaları, göz sağlığını korumaları bakımından faydalıdır. 20/20 kuralı, 20dk çalıştıktan sonra 20 metre uzağa 20 saniye süreyle bakılmasıdır.
  3. Gözde sulanma, kaşıntı, ağrı, okurken zorlanma, yazıların birbirine karışması, göz ve baş ağrısı olması, başı eğik tutarak okuma, gözleri kısarak bakma, odaklanma problemleri göz hastalıkları belirtisidir. Aynı şekilde, çocuklarda, bu belirtiler, televizyonu yakından izlemek, sürekli bir yerlere çarpmak, okulda tahtayı görmek için en önde oturma isteği olarak ortaya çıkar.
  4. Çalışma ortamının aydınlatmasının rengi ve ışık kaynağına göre oturuş açınız, gözünüzü en çok yoran etkenlerdir. Çalışma esnasında, sarı aydınlatma kullanmak, ışık kaynağını kendi gölgeniz çalışma alanınıza düşmeyecek şekilde ve doğrudan gözünüze gelmeyecek şekilde ayarlamak ve sık sık gözlerinizi kırpmak, sizi rahatlatacaktır.
  5. Şeker hastasıysanız ve sporcuysanız göz dibi muayenesini ihmal etmeyin.
  6. Makyaj malzemelerini ortak kullanmayın. Göz nezlesi olarak bilinen konjonktivit göz farı, göz kalemi ve rimel gibi başkasının makyaj malzemeleriyle geçebilir.
  7. Güneş gözlüğünü sadece yaz aylarında değil, güneşin sıcaklık olarak etkisini azalttığı kış aylarında da mutlaka kullanın. Özellikle renkli gözlü kişiler güneş ışığına daha hassas olurlar. Renkli gözlü kişilerde kızarıklık görülme oranı, koyu renkli gözlülere göre daha fazladır. Bu nedenle renkli gözlü kişilerde güneş gözlüğü kullanımı daha önemlidir.
  8. Gözünüze aldığınız ani bir darbe ya da gözünüze bir cisim kaçması durumda gözünüzü ovalamayınız. Var ise serum fizyoloji ile yok ise su ile bol yıkayarak göz hekimine başvurunuz.
  9. Başka birinin gözyaşını silmeyiniz. Eğer bu kişide gözde kızarıklık, aşırı sulanma ve kapak şişliği var ise bulaşıcı olabilir. Temas ettiyseniz elinizi sabun ile yıkayınız.
  10. Gözlerinizi ovuşturmayınız. Göz ovuşturma, korneanın zarar görmesi ve zamanla sivrileşmesi ile ortaya çıkan keratokonus hastalığına sebep olur. Keratokonus hastalığı, ancak detaylı göz muayenesi ile teşhis edilebilir ve tedavi edilmezse ciddi sonuçlara yol açar.

Yorumlar

  1. Özellikle göz ovuşturmayla ilgili kısmı hiç bilmiyordum. Bilgilendirme için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder