Görmeyen Çocuk Öğrenemez

Gözlerimiz beynimizin uzantısı gibi çalışır. Vücudumuzun dünyaya açılan penceresi olan gözlerimiz, hayatı algılamamıza yarar. Bilginin büyük çoğunluğu, beynimize, kulaklarımızdan değil gözlerimizden girer. Basit bir gözlük, çocuklarımızın gözlerini dünyaya açabilir.
Özellikle okul açılmadan yaptırılacak basit bir göz muayenesi, çocuğunuzun tüm eğitim-öğretim hayatını etkileyebilir.

Görmesinde Bir Sorun Olsaydı Çocuğum Söylerdi

Çocuklar maalesef net göremediklerini fark edemezler. Bu yüzden de çocukların gözündeki kırma kusuru, muayene edilmeden pek anlaşılmaz. Eğer çocuk etrafını bulanık görüyorsa, herkes böyle görüyor zanneder ve durumu normal olarak algılar.

Okul Başarısını Etkiler mi?

Çocuklar sınıf içinde, genellikle boylarına göre sıralandırılırlar. Yaşıtlarından uzun olanlar, daha arkalara oturur. Arkada oturan ve miyop kırma kusuru olan bir çocuk, tahtayı net olarak göremeyecek ve verilen ödevleri, yapılan dersleri anlamakta zorluk çekecektir. Burada, öğretmenlerimize de büyük görev düşmektedir. Eğer öğretmenlerimiz bilinçli olurlar ve çocukları iyi gözlemlerlerse, tahtaya yazılan yazının bir kısmını yazan çocukları ya da benzeri belirtileri gösterenlerin ailelerini uyarmaları gerekir.

Evde Çocuğun Göz Sorununu Anlayamaz mıyız?

Evde yapılan aktiviteler kısıtlı olduğu için çocukların göz sorunlarını tespit etmek çok kolay değildir. El göz koordinasyonunda eksiklik, yürürken sağa sola çarpma gibi davranışsal belirtiler bulunsa da bu davranışlar, genelde aile içinde çocuğun küçük olmasına bağlanır, hatta sevimli görünür.

Çocuk Göz Muayenesi Ne Zaman Yapılmalıdır?

Aslında bebeğin doğumundan itibaren göz muayenesi yapılabilir. Ancak konjenital (doğuştan) göz hastalığı olmayan bebeklerde, en geç bir yaşında göz muayenesi yapılmalıdır. Sonrasında muayeneyi her sene tekrarlamak faydalıdır. Çocuk göz muayenesi, her sene yapılmıyorsa bile okula başlamadan önce kesinlikle yapılmalıdır.

Çocuğum Okula Gitmek İstemiyor

Fark edilmemiş kırma kusuru ile dünyada tam 8 milyon insan, işlevsel olarak kördür. Basit bir görme testi ve gözlükle görüşünü yeniden kazanabilecek bu insanlar zorluk çekmektedir. Çocuğunuzda da aynı durum söz konusu ise doğal olarak okula gitmek istemeyecektir. Etrafta sürekli yazıların yazıldığı bir ortamda olduğunuzu ve bu yazıları okuyamadığınızı hayal edin. Siz de orada durmak istemezsiniz. Ancak yetişkinler, böyle bir durumda, göremediklerini hemen fark ederek göz doktoruna başvururlar. Görme testinden sonra gerekli yöntem ile görmeleri düzeltilir.

Çocuğum Ne Zaman Ders Çalışmaya Başlasa Başım Ağrıyor Diyerek Bırakıyor

Bu durumda olan çocuklar, genellikle tembellikle ve şımarıklıkla suçlanırlar. Oysa ki, tedavi edilmemiş kırma kusuru, göz kaslarında daha fazla kasılmaya neden olur. Daha fazla kasılan göz kası da göz dibi ağrısı ve baş ağrısı yapacaktır.

Görmeyen Çocuk Öğrenemez yazısı ilk önce Düzey Göz Merkezi üzerinde ortaya çıktı.



from Düzey Göz Merkezi http://ift.tt/2gGAtui
via IFTTT

Yorumlar