Gözde Işık Çakması

Gözde Işık Çakması

Gözde ışık çakması, farklı şekillerde ortaya çıkabilir ve geçici de olabilir. Ancak baştan belirtmek gerekir ki her halükarda tehlikeli bir göz hastalığına işaret eder. Acil olarak göz hekimine gitmeniz gereken durumların başında gelir.

Gözde ışık çakması, görme alanında fark edilen parıldamalar ve kıvılcımlardır. Gözünüzü sağa sola oynatmanızla tekrarlanabilir ve beraberinde gözde uçuşmalar olabilir. Şimşek çakmasına benzer görüntüler meydana getirebilirler.

Aniden ortaya çıkarlar ve genelde bir gözde fark edilirler. Ancak ışık çakmasının altında yatan neden diğer gözü de etkileyebilir.

Gözde Işık Çakması Hangi Hastalığın Habercisidir?

Işık çakması, retina dekolmanı hastalığının habercisidir. Retina dekolmanı ise kalıcı körlüğe sebep olan hastalıklardan olduğu için bir an evvel müdahale edilmesi gereklidir.

Etrafımıza bakarken, baktığımız yerde değil ama gözlerimizin önünde leke veya sinek uçuşmaları olduğunu fark ederiz. Bunlar göz içi sıvısının kabarcıklarıdır ve son derece normaldir. Hatta bunları parlak ışıkta ve beyaz zeminde daha net görürüz.

Gözümüzün yapısı gereği göz merceğinde ön boşluk vardır ve göz merceğinin arkasında vitreus adı verilen jöle formatında saydam bir madde mevcuttur. Gözde uçuşan lekeler sıklıkla sebebi gözün içindeki vitreusda bulunan ve saydam olması gereken moleküllerin daha çok yaşla birlikte opaklaşması durumudur.

Gözde leke veya sinek şeklinde uçuşmalar gözün içindeki kanamalarda, gözde yırtık oluşması ve göz içi iltihaplanma durumlarında yaşanabilir. Gözde yaşanan leke veya sinek şeklinde uçuşmalar olduğunda doktora başvurarak detaylı muayeneyle sebebin ortaya konulması gerekir.

Gözde ışık Çakması Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle gözde ışık çakması probleminin kaynağı tespit edilir. Eğer retina yırtılması ile ilgili bir durumsa, retina dekolmanı tedavisine başlanır. Özellikle diyabet hastalarının, bu tip bulgulara çok dikkat etmeleri gerekmektedir. Diyabet ve göz, hastanemizin en fazla önem verdiği konulardan biridir. Çünkü maalesef, diyabet teşhisi konulan ya da ailesinde diyabetli olan kimseler, sırf bu hastalık yüzünden görme yeteneklerini kaybetme noktasına gelmektedirler.

Gözün damarlı yapısı olan retina, görme fonksiyonlarının işlemesini gerçekleştirir. Yani eğer retina hastalıkları ile ilgili bulguları ciddiye almazsanız, kalıcı olarak görmenizi kaybedebilirsiniz.

Gözde Işık Çakması yazısı ilk önce Düzeygöz üzerinde ortaya çıktı.



from Düzeygöz http://ift.tt/2u4pi3d
via IFTTT

Yorumlar