Soğan doğrarken neden gözlerimiz yaşarır?

Soğanı doğrarken, soğan hücrelerini de parçalara ayırmış oluruz. 
Soğan hücreleri iki bölümden oluşur. 
Bunlardan biri “allinazlar” diye bilinen enzimleri içerir. 
Diğeri de sülfit bileşiklerinden oluşan aminoasitleri içerir. 

Allinazlar sülfitleri parçalayarak sülfenik aside dönüştürürler. 
Kararsız bir yapıya sahip olan sülfenik asit ise kısa sürede uçucu bir kükürt bileşiğine dönüşür. 
Bu gaz hızla havada yayılır ve gözümüze ulaştığında da yakıcı bir aside dönüşür.

Ancak gözümüzü yakan tam olarak bu gazın etkisi değil, göz yaşımızla tepkimeye girmesi sonucu oluşan sülfürik asittir. Gözümüzü nemli tutan bu sıvıda oluşan küçük miktardaki sülfürik asit, çok duyarlı olan göz sinirlerini uyarır ve yaşarmasına neden olur. Soğan kokusu dediğimiz de aslında bu gazın kokusudur. 


Sülfürik asit gözümüze temas ettiğinde de gözyaşı bezlerimiz bu tehlikeyi algılar ve nüfus eden sülfürik asidi  gözyaşı salgılamaya başlar.

Yorumlar