Kediler Renkleri Nasıl Görür?

Kedi göz bebekleri "iğ"şeklindedir.
Bu şekildeki göz bebeği, yuvarlak göz bebeğine kıyasla, gelen ışık miktarına göre daha hızlı büyüyüp küçülebilmekte ve daha geniş bir form alabilmektedir.


 Kediler geceleri insan gözüne göre daha net görürler. Bu da gece avlanmaları için çok iyi bir özelliktir. Avlanırken, gece iyi görüş yeteneklerinin yanında, mükemmel koku alma yeteneklerini ve yakalama becerilerini de unutmamak gerekir.

Kediler; mor, mavi, yeşil ve sarıyı iyi görmekte; kırmızı, turuncu ve kahverengi tonlarını ise daha az görmektedirler.

İnsan görüşü ile kedi görüşü arasındaki en büyük fark, göz içerisindeki retinada yatar. Retina, ışığa duyarlı hücreleri (fotoreseptörleri) içerisinde barındıran, gözün arka kısmında yer alan bir tabakadır. Fotoreseptörler ışık dalgalarını elektrik sinyallerine dönüştürür, bunlar sinir hücreleri tarafından işlenir, beyne gönderilir ve görüntü olarak algılanır. Yaygın olarak bilindiği üzere, 2 tip fotoreseptör bulunur: koni ve çubuk. Çubuk hücreleri çevresel görüş ve gece görüşünden sorumludur. Cisimlerin parlaklığını ve grinin farklı tonlarını algılarlar. Koniler ise gündüz görüşü ve renk algısından sorumludurlar.

Kedilerde (ve köpeklerde) çok sayıda çubuk reseptörü vardır; ancak koni reseptörlerinin sayısı oldukça azdır. İnsanlarda ise durum tam tersidir. Tam olarak bu sebeple, insanlar geceleri çok kötü bir görüşe sahipken, gündüzleri cisimlerin renklerini çok başarılı bir şekilde algılayabilirler. Kedilerde de durum buna terstir: geceleri harika bir şekilde görebilseler de, cisimlerin renklerini algılamakta oldukça beceriksizdirler.

Bunların hepsi tahmin olmakla birlikte, insan gözü ile karşılaştırılarak ve retina farklılıkları ortaya koyularak, bilimadamları tarafından ortaya atılmıştır...


Yorumlar