Heterokromi | Bir Gözün Farklı Renkte Olması

Bütün sırları tam olarak çözülemeyen, mucizevi organımız gözlerimizde en çok merak edilen şeylerden birisi, ön segmentte yer alan iris tabakasının rengidir. İris tabakasının aldığı renk, genlerimize ve başka bir takım etkenlere bağlı olarak farklılıklar göstermektedir.

İnsanlarda nadir olarak görülen gözlerin farklı renkte olması (örneğin bir gözün mavi diğer gözün yeşil olması vb.) durumu heterokromi olarak adlandırılır.

Saça, deriye ve göze rengini veren melanin pigmentinin iris tabakasındaki yoğunluğu ve dağılımı göz rengini belirler.

Kahverengi göz melanin miktarının fazla olması, renkli göz ise melanin miktarının az olması anlamına gelir.

Her iki gözün iris tabakasında melanin yoğunluğu ya da miktarı farklı ise gözler de farklı renklerde olur, yani heterokromi durumu ortaya çıkar.
Göz renginin belirlenmesinden sorumlu genlerin anlatımında (DNA üzerindeki genetik bilgi kullanılarak işlevsel proteinler üretilmesi) meydana gelen değişiklikler, Waardenburg sendromu gibi hastalıklar ve doğum anında ya da yaşamın ileriki dönemlerinde gerçekleşen bir travma sonucunda kişilerde heterokromi görülebilir. Embriyo gelişimi sırasında iris tabakasındaki pigmentleşmede oluşan farklılıklar da heterokromiye neden olabilir.

Yorumlar